Про озеро Катлабуг та його водних мешканців


Продовжуємо інформувати вас про мешканців українських водойм. Наймасовіші види української іхтіофауни та цікаві факти про водойми, які вони населяють у рубриці Наші_водойми.


Катлабуг – заплавне озеро (водосховище) лиманного типу у низов'ях Дунаю, розташоване неподалік від міста Ізмаїл Одеської області.


Його довжина становить 21 км, ширина – від 1 до 11 км, глибина – до 4 метрів. Південні береги озера низинні, заболочені. Північні - обривисті, розсічені балками, місцями їх висота сягає 8 – 10 м. Дно озера у прибережній частині вкрито піском із домішкою глини або гальки, глибше – змуленим піском та сірим мулом.


Останніми роками рівень води у водосховищі критично низький, що зумовлено тривалим маловоддям і неможливістю самопливного поповнення водою з р. Дунай. Для покращення ситуації, що склалася минулого року вперше за останні 20 років здійснено примусову підкачку води у озеро Катлабуг з р. Дунай.


Водойма багата різноманітною водною рослинністю.


З видів риб у водоймі водяться: сазан, щука, окунь, краснопірка, жерех, карась, лящ та сом. Іноді зустрічаються також в’язь, рибець, чехоня та бички. Рибоводні ставки використовують для розведення й зариблення озера молоддю товстолобика та білого амура. В озері є багато раків, популяція яких в деякі роки сягала 15 млн екземплярів.


Чекайте наступної середи, ми розповімо вам про цікавинки річки Ірпінь.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!