Про Джарилгацьку затоку та її водних мешканців


Продовжуємо інформувати вас про мешканців українських водойм. Наймасовіші види української іхтіофауни та цікаві факти про водойми, які вони населяють у рубриці Наші_водойми.


Сьогодні розповімо про Джарилгацьку затоку – унікальне місце біля чорноморського узбережжя Херсонщини, яке ще називають Українськими Мальдівами.


Джарилгацька затока Чорного моря – лагунного походження, розташована у Причорноморській западині. 


З півночі і заходу обмежена корінним берегом, з півдня. – островом Джарилгач. На сході протокою шириною до 10 км з'єднується з Каркінітською затокою.


Площа затоки – близько 646 км², довжина – 68 км, ширина – 6 –20 км. У східній її частині – глибина до 9 м; західна – глибиною до 4 м (понад 30 % площі. мають глибину до 1 м). З відкритим морем сполучається вузькою промоїною, яка періодично засипається піском внаслідок згінно - нагінних процесів.


Північні береги глинисті, місцями піщані, південні – низькі, піщані, мулисті. 

🌪Середня температура води влітку – 23 °С, взимку затока ненадовго замерзає. Солоність до 17 ‰, біля північних берегів вода опріснена. 


Флору водойми складають майже 70 видів донних макрофітів, водорості діатомові та харові. 


У фауні – понад 80 видів зоопланктону (переважають ракоподібні), є 2 види медуз. З видів риб найчисельнішими є бичкові, кефалеві, камбалові та голкові. Справжньою цінністю тутешніх вод є червонокнижні осетровi: стерлядь, російський осетер та севрюга.


Ссавці представлені 3-ма видами дельфінів: білобочка, афаліна, азовка, також занесені. до Червоної книги України. 


Джарилгацька затока – водно-болотне угіддя міжнародного значення та сьогодні вона потерпає від підвищення рівня солоності води, евтрофікації, забруднення пестицидами тощо.


Чекайте наступної середи, ми розповімо вам про річку Молочну – найбільшу в північно – західному Приазов’ї, що протікає в Запорізькій області.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!