Бребенескул - найвисокогірніше озеро в Україні


Бребенескул - найбільш високогірне озеро України (1801 м над рівнем моря); гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення (зареєстрована як Озеро Бербеняскул), об'єкт туризму.


Озеро лежить на дні льодовикового кару. Береги високі, з кам'яними осипищами. Живиться атмосферними опадами і ґрунтовими водами. Вода чиста, блакитного відтінку, слабо мінералізована. Дно кам'янисте, підвищується у східному напрямку, на глибині вкрите сірим намулом.


Ширина озера 67 м, довжина 147 м. Найбільша глибина 3,2 м. В теплий період року рівень води може підніматися та опускатися на кілька десятків сантиметрів залежно від кількості опадів. Озеро не має постійного поверхневого витоку, однак є ознаки фільтрації води через гряду зі східного боку. Від нього починається однойменна річка (басейн Тиси).


Озеро розташоване у межах Рахівського району Закарпатської області, на південно-західному схилі Чорногірського хребта, в котловині між горою Бребенескул (2035 м) і Ґутин Томнатик (2016 м), на території Чорногірського заповідного масиву (частина Карпатського біосферного заповідника).


Прибережна (літоральна) рослинність відсутня. Трав'яний покрив починається безпосередньо від урізу води. У Бребенескулі відсутня риба. Фауну представляють мікроскопічні ракоподібні та земноводні, зокрема тритон карпатський, тритон гірський, жаба прудка. Серед дрібних ракоподібних у водоймі водяться Cladocera і Copepoda, а біля дна - Paracyclops fambriatus.


Джерело: ВікіпедіЯ



Джерело: Суспільне Ужгород

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!